واندو رھڻ کان بيگار ڀلي ۔۔۔۽ زندگي جي گاڏي ۾ چرپر لاءِ ڪجھ تہ ڪرڻ ضروري آھي ۔۔۔ ان لاءِ ڪلھ پنھنجي مرغوب ۽ پسند واري شيءِ جي تياريءَ ۾ ٻانھن ٻيلي ۽ مصروف ٿي وياسين ۔۔۔
تريل مصالحدار ساوا مرچ
Fried Spicy Green Chillies
** ساوا مرچ ننڍا توڙي وڏا , ٻج ڦرين Seed Pods , سان ڀريل چھچ ساوا/ ڳاڙھا ڏسڻ م سھڻا, پر ذائقي ۾ تکا Spicy/ Peppery , ڪئوڙا/ ڪوڙا ۽ مزاج ۾ خشڪ ۽ گرم ٿين ٿا۔۔۔ ھي کاڌن جو مان/ شان, تيک Spicy , خوشبوءَ جو سبب ھوندا آھن۔۔۔ ھي دنيا جي عام , ستسي , پر ذائقيدار شيءِ يا ڀاڄين ۽ کاڌي جو اھم جز آھن۔۔۔۔ ھي کاڌن کي لذيذ , مزيدار ڪرڻ ۽ خوشبو دار ڪرڻ ۾ ڀرپور ڪردار ادا ڪن ٿا۔۔۔
ساوا مرچ ھڪ سٺي ۽ ڪمائتي غذا /کاڌو ۽ ھڪ مؤثر ۽ بھترين دوا پڻ آھن۔۔
** ھي ٻنين ۾ خوبصورت ٻوٽن ۾ ڊگھين ۽ ننڍين ڦرين جي صورت ۾ پيدا ٿين ٿا۔۔ ڦرين جي اندر پيلي/ اڇي رنگ جا ٻج Pods , ٿين ٿا۔۔۔ ٻوٽو گلدار ٿئي ٿو۔۔
** ھي آئرن/ فولاد ۽ وٽامن جو قدرتي خزانو آھن۔۔
** ھڪ وڏي مرچ ۾ وٽامن اي 11 سيڪڙو , وٽامن سي 182 سيڪڙو ۽ 3 سيڪڙو آئرن / فولاد جا جزا پڻ شامل ھوندا آھن۔۔ جيڪي ھڪ سٺي صحت لاءِ ڪافي آھن۔۔۔۔ ھنن ۾ فاسفورس , پروٽين ۽ انيڪ صحت مند جزا شامل ھوندا آھن۔۔
** ھن ۾ موجود ڪيپسيسن يا ڪيپساسن Capsaicin نالي مرڪب کين تيکو/ تکوSpicy ۽ صحت بخش بنائي ٿو۔۔۔ جڏھن تہ انڊوفين Indofen , نالي مرڪب , جيڪو ھنن مان انساني پيٽ ۾ خارج ٿئي ٿو, انساني موڊ/ڪيفيت ۾ خوشگواري پئدا۽ ذھني داٻاءُ ۾ گھٽتائيءَ جو سبب بنجي ٿو۔۔۔
** ساون مرچن ۾ ڪيلوريز Calories جي ماترا گھٽ/ نہ ھئڻ جي برابر ھوندي آھي ۔ ان ڪري ھي چرٻي / سڻڀ Fats , کي ساڙڻڻ ۽ گھٽائڻ ۾ مدد ڪن ٿا۔۔
ساون مرچن جو استعمال صدين کان ۽ مختلف اندازن ۾ کاڌي طور استعمال ٿي رھيو آھي۔۔۔ ھنن کي ديڳي کاڌن , سلاد , ھر قسم جي کٽاڻن/اچارن Pickles ۽ ڪچي / تريل Fried صورتن ۾ استعمال ڪيو وڃي ٿو۔۔۔ حڪمت ۽ طب جي دنيا ۾ ساون/ ڳاڙھن مرچن کي اھم ۽ اعليٰ مقام حاصل رھيو آھي۔۔۔
** تريل ۽ مصالحدار Fried and Spicy ساون مرچن جو طريقڪار ۔۔۔۔
** ھن ڪم لاءِ سڀ کان پھرين ھڪ مزيدار ۽ مصالحدار پيسٽ تيار ڪئي وڃي ٿي۔۔۔ پنھنجي ذائقي Test مطابق ھيٺين جزن Ingredients جي ضرورت پوي ٿي :-
سونف ڪُٽيل /ڏڏر ٿيلChoped Anise Seeds ڏڏر ٿيل/ ٿورا ڪُٽيل ڌاڻا Choped Coriender Seeds , اڇو جيرو White Cumim Seeds , اڇا تر White Sesamum Seeds , ڪلونجي Black Aromatice Seed, اجينو موتو Ajenomoto چائنيز لوڻ , لوڻ Salt , ٽابت ڳاڙھا مرچ , پيٺل رائي Choped Mustar Seeds , اردڪ Ginger , ٿوم Garlic , ٿورڙو آئيل/تيل A liitle bit Oil/ Ghee ۽ پُسيل گدامڙي A Soaked Tamaind
طريقڪار :-
ھنن مٿي بيان ڪيل سڀني جزن Ingredients کي گڏ , ڏڏري/ اڌ ڪُٽي ڪري گدامڙيءَ جي پاڻيءَ ۾ پيسٽ ٺاھي , اڳ چيريل ساون مرچن ۾ ھٿن سان ڀري ۔۔ فرائي پان / تئيءَ ۾ ھلڪي باھ جي سيڪ تي ترايا وڃن۔۔۔ ٿوري دير بعد مزيدار تريل ساوا مرچ تيارٿي ويندا۔۔ ترجڻ بعد آخر ۾ ٿورڙو پُسيل گدامڙيءَ جو پاڻي يا ليمي جو رسُ ٻُرڪڻ گھرجي۔۔ جنھن سان سندن ذائقي ۾ اضافو ٿيندو۔۔۔۔
** ان بعد ڪنھن برتن/پليٽ ۾ ڪڍي , ھن نھايت ئي لذيذ ۽ ذائقيدار بھترين خوراڪ کي چانورن Rice , دالن ۽ تازن اوڦراٽن / پراٺن Bread Fried with butter/Ghee سان کائڻ گھرجن۔۔۔۔
https://www.facebook.com/share/p/UbZcHuujvPVducVJ/?mibextid=qi2Omg
No comments:
Post a Comment